Slik blir Fyllingsdalstunnelen. Sykkelfeltet til venstre, det kongeblå tartandekket for gående til høyre. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging. Slik blir Fyllingsdalstunnelen. Sykkelfeltet til venstre, det kongeblå tartandekket for gående til høyre. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.

Velkommen til åpningshelg for gang- og sykkelveien fra Fyllingsdalen til sentrum!

Nå er det klart! Lørdag 15. april kl. 09.00 klippes snoren for Fyllingsdalstunnelen, verdens lengste tilrettelagte gang- og sykkeltunnel. Det markerer starten på åpningshelgen for den helt nye gang- og sykkelveien, gjennom to tunneler fra Fyllingsdalen til Bergen sentrum.

På lørdag 15. april er det duket for tunnelløp, trehjulssykkelritt, barnesykkelritt og en mulighet for alle til å gå gjennom og oppdage Fyllingsdalstunnelen for aller første gang.

På søndagen åpner Fyllingsdalstunnelen for full sykkeltrafikk. Da feirer vi hele strekningen med en sykkelparade fra Fyllingsdalen, over Mindemyren, gjennom den nye Kronstadtunnelen til sentrum.

Slik blir programmet:

Lørdag: Tunnelåpninger, tunnelløp og oppdagelsesferd  i Fyllingsdalstunnelen 


09.00: Offisiell snorklipp og åpning av Fyllingsdalstunnelen. Snorklippingen skjer på Fyllingsdalssiden, like ved Oasen. NB: Tunnelen åpner for sykkeltrafikk 16. april kl. 05.30.

10.00: Offisiell snorklipp og åpning av Kronstadtunnelen, den 475 meter lange gang- og sykkeltunnelen fra Kronstad til Møllendal. Snorklippingen skjer på Kronstad-siden. Fra da av er tunnelen åpen for både gående og syklende. Kronstadtunnelen er også døgnåpen. 

10.00: Tunnelløpet 3 km starter i Fyllingsdalen. 

11.00: Tunnelløpet 5 km starter i Fyllingsdalen. Begge løpene har start og mål ved munningen av Fyllingsdalstunnelen (ved Oasen), og snur henholdsvis 1,5 og 2,5 km inne i tunnelen. Alle deltakere får spesialdesignet medalje. Påmelding og mer informasjon på tunnellopet.no

Ca. 12.00: Sykkelarrangement for barn
Tunnelløpet fortsetter med et uhøytidelig sykkelarrangement for barn (1.–7. trinn) i Fyllingsdalstunnelen. Det er ingen tidtaking eller konkurranse. 

Deltakerne sykler 1,5 km inn i tunnelen og snur, totalt 3 km. Sykkelarrangementet er beregnet for tohjulssykler. Alle deltakere får medalje, og i tillegg er det spennende trekningspremier på startnummeret. Det er registrering og utdeling av startnummer i sekretariatet ved Kiwi (bak Oasen) fra kl 12.00–12.15.  Selve sykkelarrangementet starter kl 12.30. Det blir medaljeutdeling og trekning av premier ved målgang.

Påmeldingsfristen til sykkelarrangementet er dessverre gått ut, og det er ikke lenger mulig å melde seg på. Men bli gjerne med på sykkelparaden søndag! (se under). 

Ca. 13.30–15.00: Oppdag tunnelen! Gratis familieaktivitet
Nysgjerrig på hvordan den nye Fyllingsdalstunnelen ser ut? Mellom 13.30 og 15.00 blir det innslipp av alle interesserte fra Fyllingsdalssiden. Gå gjennom tunnelen i ditt eget tempo, og løs artige oppgaver underveis. Det blir også kulturelle innslag. For små barn som tar med sparkesykkel/kick bike/trehjulssykkel blir det egen aktivitet i tunnelen.

Det er ingen påmelding og deltakelsen er gratis. Alle som deltar får retur med Bybanen fra Kristianborg (Minde) til Fyllingsdalen inkludert. Tunnelen er 3 km lang.

Ca. 16.00: Fyllingsdalstunnelen stenger for opprydding fram til søndag morgen.

Mer informasjon om hele programmet på lørdag på tunnellopet.no

Midt inne i Fyllingsdalstunnelen er det et stort opplyst "solur" som forteller deg tiden, og benker for å kunne ta en pause. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.
Midt inne i Fyllingsdalstunnelen er det et stort opplyst "solur" som forteller deg tiden, og benker for å kunne ta en pause. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.

Søndag: Sykkelparade og sykkelshow

05.30: Portene åpner for syklende og gående i Fyllingsdalstunnelen, både på Fyllingsdalssiden og på Kristianborg. (Åpningstid for tunnelen vil være mellom 05.30 og 23.30 alle dager).

11.00: Sykkelparaden starter i Fyllingsdalen. Den går hele strekket til sentrum, gjennom Fyllingsdalstunnelen til Kristianborg, nedover Mindemyren til Kronstad, gjennom Kronstadtunnelen til Møllendal og videre forbi AdO til Festplassen. 

Fyllingsdalen Teater er med underveis og selveste Pippi Langstrømpe leder an i paraden. Her er møter du også andre kjente karakterer, både fra Pippi Langstrømpe og Dyrene i Hakkebakkeskogen. Paraden er gratis, og det er ingen påmelding, men husk å være ute i god tid. Om du ikke har egen sykkel, kan du låne en bysykkel (så lenge lageret rekker).

Tar du med sykkelen fra Minde-siden, kan du enten sykle gjennom Fyllingsdalstunnelen ut til Fyllingsdalen, eller ta Bybanen linje 2. Det koster kr. 20 per sykkel på banen. Som vanlig reiser 4 barn (opp t.o.m. 17 år) gratis med Bybanen i følge med en voksen.

Du kan også henge deg på paraden hvor som helst underveis.

Røde kors, Bergen bysykkel, Syklistforeningen, Sykle til jobben og NAF Sykkel er også med i paraden.

Ca. 11.45: Sykkelparaden tar en liten pause på Kronstad. Bakermester Harepus underholder. Det blir utdeling av boller, iskrem, kaffe og limonade. 

Ca. 12.30: Sykkelparaden ankommer AdO, og hver og en kan sykle videre (følg trafikkreglene) til Festplassen, hvor det er sykkelshow og sykkelservice. Her kan du også møte bl.a. Syklistforeningen og Sykle til jobben. Sykle til jobben feirer 50 år i år og feirer med å dele ut bursdagsboller.  

11.30–14.30: Gratis sykkelshow og sykkelservice på Festplassen. Ta med deg sykkelen og få en vårfiks.

Ca. 13.00: Første sykkelshow på Festplassen.

Trialsyklistene i MOOW presenterer et spektakulært sykkelshow. Innimellom showene blir det trialsykkelløype for barn, sykkelservice og mye mer.

Ca. 14.00: Andre sykkelshow på Festplassen.

13.30–15.00: Sykkeldebatt på Bergen offentlige bibliotek

Syklistenes Landsforening inviterer til debatt på hovedbiblioteket i Strømgaten. Alle partiene stiller, og de fleste med toppkandidat fra Bergen. Debatten innledes av forsker Ingunn Opheim Ellis ved Transportøkonomisk institutt. Hun gir en faglig bakgrunn på effekt av ulike typer sykkelinfrastruktur. 

Debatten ledes av Helle Urheim (SLF Oslo). Arrangement er åpent for alle interesserte. Ingen påmelding. Mer informasjon på Syklistforeningens sider 

Detaljer og oppdatert informasjon om åpningshelgen kommer. Følg med på denne siden.

Fakta: Miljøløftets nye snarveier

Både Bybanen og de nye sykkelveiene er Miljøløftet-prosjekter. Målet er å skape nye og attraktive alternativer til personbiltransport, på kollektiv, gange og sykkel, slik at ikke biltrafikken øker.

Totalt 11,8 kilometer nye gang- og sykkelveier er blitt bygget sammen med bybaneprosjektet til Fyllingsdalen. 

Når Fyllingsdalstunnelen kommer ut på Kristianborg møter den sykkelstamvegen fra Bergen sør. Sykkelstamvegen (med separate felt for gående og syklende) går videre nedover Mindemyren til Kronstad. På Kronstad går den så inn i Kronstadtunnelen, den nye snarveien mellom nabolagene Kronstad og Møllendal, og fortsetter til Bergen sentrum.  

Total strekning fra Fyllingsdalen til Festplassen er 7,8 kilometer. Sykkeltid: Ca. 25 minutter

Fra Fyllingsdalen til Haukeland er det 5,6 km. Sykkeltid: Ca. 20 minutter

Fakta om Fyllingsdalstunnelen

Lengde: 3000 meter
Bredde gang og sykkel: Gangfelt 2,25 m. Sykkelfelt 3,5 m. 
Type: Gang- og sykkeltunnel
Eierskap: Vestland fylkeskommune
Åpningstider: 05.30–23.30 (nattestengt 23.30–05.30)
Sikkerhet:  Kameraovervåkning og nødanrop. Mobildekning i tunnelen.  

Les mer om tunnelen på Vestland fylkeskommunes sider 

Se video: Gjennom Fyllingsdalstunnelen minutt for minutt

Se kart over den nye gang- og sykkelveien fra Fyllingsdalen til Bergen sentrum (PDF-versjon) 

Se kart over den nye gang- og sykkelveien fra Fyllingsdalen til Bergen sentrum (JPG-versjon)

I Kronstadtunnelen er det lagt lys asfalt både i sykkelfelt og i gangfelt. Oppmerkinger av sykkelfelt og gangfelt vil komme på et senere tidspunkt. Foto: Ronny Turøy / Bybanen Utbygging.
I Kronstadtunnelen er det lagt lys asfalt både i sykkelfelt og i gangfelt. Oppmerkinger av sykkelfelt og gangfelt vil komme på et senere tidspunkt. Foto: Ronny Turøy / Bybanen Utbygging.

Fakta om Kronstadtunnelen

Lengde: 475 meter
Bredde gang og sykkel: Gangfelt 3 m. Sykkelfelt 4,25 m 
Type: Gang- og sykkeltunnel
Eierskap: Statens vegvesen
Åpningstider: Døgnåpen
Sikkerhet:  Kameraovervåkning og nødanrop. Mobildekning i tunnelen. 

Kontaktinformasjon

Miljøløftet
Anders Kjetland, kommunikasjonsrådgiver
E-post: anders.kjetland@vegvesen.no
Telefon: 957 06 862

Bybanen Utbygging
Ronny Turøy, leder kommunikasjon
E-post: ronny.turoy@vlfk.no
Telefon: 917  13 195

Foto øverst i sak: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging