Slik blir Fyllingsdalstunnelen. Sykkelfeltet til venstre, det kongeblå tartandekket for gående til høyre. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging. Slik blir Fyllingsdalstunnelen. Sykkelfeltet til venstre, det kongeblå tartandekket for gående til høyre. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.

Velkommen til åpningshelg for gang- og sykkelveien fra Fyllingsdalen til sentrum!

Nå er det klart! Lørdag 15. april kl. 09.00 klippes snoren for Fyllingsdalstunnelen, verdens lengste tilrettelagte gang- og sykkeltunnel. Det markerer starten på åpningshelgen for den helt nye gang- og sykkelveien, gjennom to tunneler fra Fyllingsdalen til Bergen sentrum.

På lørdag 15. april er det duket for tunnelløp, trehjulssykkelritt, barnesykkelritt og en mulighet for alle til å gå gjennom og oppdage Fyllingsdalstunnelen for aller første gang.

På søndagen åpner Fyllingsdalstunnelen for full sykkeltrafikk. Da feirer vi hele strekningen med en sykkelparade fra Fyllingsdalen, over Mindemyren, gjennom den nye Kronstadtunnelen til sentrum.

Slik er det foreløpige programmet:

Lørdag: Offisiell åpning, tunnelløp og idretts- og familiedag i Fyllingsdalstunnelen 


09.00–09.30 Offisiell åpning og snorklipp i Fyllingsdalen, ved munningen av Fyllingsdalstunnelen. 

Ca. 10.00 Offisiell snorklipp og åpning av Kronstadtunnelen, den 475 meter lange gang- og sykkeltunnelen fra Kronstad til Møllendal. Snorklippingen skjer på Kronstad-siden. Fra da av er tunnelen åpen for både gående og syklende. Kronstadtunnelen er også døgnåpen. 

Ca. 10.00 Tunnelløpet 3 km starter i Fyllingsdalen. 

Ca. 11.00 Tunnelløpet 5 km starter i Fyllingsdalen. Begge løpene har start og mål ved munningen av Fyllingsdalstunnelen, og snur henholdsvis 1,5 og 2,5 km inne i tunnelen. Alle deltakere får spesialdesignet medalje. Påmelding og mer informasjon på tunnellopet.no

Ca. 12.00 Sykkelarrangement for barn
Tunnelløpet fortsetter med et uhøytidelig sykkelarrangement for barn (1.–7. trinn) i Fyllingsdalstunnelen. Deltakelsen er gratis og det er ingen tidtaking eller konkurranse. Men for å ha oversikt og kunne dele deltakerne inn i grupper etter alder, er det det påmelding til arrangementet. Meld deg på via denne lenken

Deltagerne sykler 1,5 km inn i tunnelen og snur, totalt 3 km. Sykkelarrangementet er beregnet for tohjulssykler. Alle deltakere får medalje, og i tillegg er det spennende trekningspremier på startnummeret. Det er registrering og utdeling av startnummer i sekretariatet ved Kiwi (bak Oasen) fra kl 12.00–12.15.  Selve sykkelarrangementet starter kl 12.30. Det blir medaljeutdeling og trekning av premier ved målgang.

Ca. 13.30–15.00 Oppdag tunnelen! Gratis familieaktivitet
Nysgjerrig på hvordan den nye Fyllingsdalstunnelen ser ut? Mellom 13.30 og 15.00 blir det innslipp av alle interesserte fra Fyllingsdalssiden. Gå gjennom tunnelen i ditt eget tempo, og løs artige oppgaver underveis. Det blir også kulturelle innslag. For små barn som tar med sparkesykkel/kick bike/trehjulssykkel blir det egen aktivitet i tunnelen.

Det er ingen påmelding og deltakelsen er gratis. Alle som deltar får gratis retur med Bybanen fra Kristianborg (Minde) til Fyllingsdalen. Tunnelen er 3 km lang.

Ca. 16.00 Fyllingsdalstunnelen stenger for opprydding fram til søndag morgen.

Mer info om hele programmet på lørdag på tunnellopet.no

Midt inne i Fyllingsdalstunnelen er det et stort opplyst "solur" som forteller deg tiden, og benker for å kunne ta en pause. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.
Midt inne i Fyllingsdalstunnelen er det et stort opplyst "solur" som forteller deg tiden, og benker for å kunne ta en pause. Foto: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging.

Søndag: Sykkelparade fra Fyllingsdalen til Bergen sentrum  

05.30 Portene åpner for syklende og gående i Fyllingsdalstunnelen, både på Fyllingsdalssiden og på Kristianborg. (Åpningstid for tunnelen vil være mellom 05.30 og 23.30 alle dager).

Ca. 11:00 Sykkelparaden starter i Fyllingsdalen. Den går hele strekket til sentrum, gjennom Fyllingsdalstunnelen til Kristianborg, nedover Mindemyren til Kronstad, gjennom Kronstadtunnelen til Møllendal og videre til Bergen sentrum. Det er ingen påmelding, bare heng deg på underveis.

Detaljer og oppdatert informasjon om åpningshelgen kommer. Følg med på denne siden.

Fakta: Miljøløftets nye snarveier

Både Bybanen og de nye sykkelveiene er Miljøløftet-prosjekter. Målet er å skape nye og attraktive alternativer til personbiltransport, på kollektiv, gange og sykkel, slik at ikke biltrafikken øker.

Totalt 11,8 kilometer nye gang- og sykkelveier er blitt bygget sammen med bybaneprosjektet til Fyllingsdalen. En del er nye sykkel- og gangveier på Fyllingsdalssiden som gir i god tilkomst til Fyllingsdalstunnelen.

Når Fyllingsdalstunnelen kommer ut på Kristianborg møter den sykkelstamvegen fra Bergen sør. Sykkelstamvegen (med separate felt for gående og syklende) går videre nedover Mindemyren til Kronstad. På Kronstad går den så inn i Kronstadtunnelen, den nye snarveien mellom nabolagene Kronstad og Møllendal, og fortsetter til Bergen sentrum.  

Total strekning fra Fyllingsdalen til Festplassen er 7,8 kilometer. Sykkeltid: Ca. 25 minutter

Fra Fyllingsdalen til Haukeland er det 5,6 km. Sykkeltid: Ca. 20 minutter

Fakta om Fyllingsdalstunnelen

Lengde: 3000 meter
Bredde gang og sykkel: Gangfelt 2,25 m. Sykkelfelt 3,5 m. 
Type: Gang- og sykkeltunnel
Eierskap: Vestland fylkeskommune
Åpningstider: 05.30–23.30 (nattestengt 23.30–05.30)
Sikkerhet:  Kameraovervåkning og nødanrop. Mobildekning i tunnelen.  

Les mer om tunnelen på Vestland fylkeskommunes sider 

Se video: Gjennom Fyllingsdalstunnelen minutt for minutt

I Kronstadtunnelen er det lagt lys asfalt både i sykkelfelt og i gangfelt. Oppmerkinger av sykkelfelt og gangfelt vil komme på et senere tidspunkt. Foto: Ronny Turøy / Bybanen Utbygging.
I Kronstadtunnelen er det lagt lys asfalt både i sykkelfelt og i gangfelt. Oppmerkinger av sykkelfelt og gangfelt vil komme på et senere tidspunkt. Foto: Ronny Turøy / Bybanen Utbygging.

Fakta om Kronstadtunnelen

Lengde: 475 meter
Bredde gang og sykkel: Gangfelt 3 m. Sykkelfelt 4,25 m 
Type: Gang- og sykkeltunnel
Eierskap: Statens vegvesen
Åpningstider: Døgnåpen
Sikkerhet:  Kameraovervåkning og nødanrop. Mobildekning i tunnelen. 

Kontaktinformasjon

Miljøløftet
Anders Kjetland, kommunikasjonsrådgiver
E-post: anders.kjetland@vegvesen.no
Telefon: 957 06 862

Bybanen Utbygging
Ronny Turøy, leder kommunikasjon
E-post: ronny.turoy@vlfk.no
Telefon: 917  13 195

Foto øverst i sak: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging