Bybanen til Fyllingsdalen for aller første gang

Den 4. august kl. 11.31 skjedde det historiske: Bybanen kom gjennom Løvstakken og ut i Fyllingsdalen på sin aller første testtur langs den nye linjen.

Der ble banen møtt med flagg og jublende barnehagebarn, media, byråd Thor Haakon Bakke og en rekke skuelystne. Turen var den første testturen fra Kronstad til Fyllingsdalen for å sjekke at skinner og kjøreledning og alt annet teknisk virker som de skal.

– Det kribler litt i magen i dag, sa sjef for totalentrepriser i Bybanen Utbygging, Ole Wilhelm Mortensen før turen. – Vi har jobbet med bybanelinjen til Fyllingsdalen siden 2018, så dette er en milepæl.

Se hele bybaneturen på ett minutt her! (Video: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging)

Behørig testet

Men alt gikk bra hele veien. Oppover Mindemyren, inn gjennom den 2,9 kilometer lange Fyllingsdalstunnelen og ut til endestoppet ved kjøpesenteret Oasen. Underveis ble avstanden mellom perrong og vogner og andre detaljer behørig sjekket, og alt var i skjønneste orden.

Denne første turen ble gjennomført i rolig gangfart og tok godt over en time. På de neste testturene skal farten økes litt etter litt.  

Når Bybanen settes i drift 21. november, vil den bruke bare 8 minutter fra Bergen sentrum til Haukeland holdeplass, og nye 8 minutter derfra til Fyllingsdalen.

Gleder seg til bybane og sykkeltunnel

GLEDER SEG: Merete Folkestad og barna ser fram til at Bybanen kommer til Fyllingsdalen. Og ikke minst gang- og sykkeltunnelen.

 

En av dem som var møtt fram for å ta imot Bybanen var Merete Folkestad med barna Christopher og Malene.  

De ser fram til Bybanen, men minst like mye til den den nye gang- og sykkeltunnelen som vil gå parallelt med bybanetunnelen gjennom Fyllingsdalen.

– Vi bor på Varden, så vi vet ikke hvor mye vi kommer til å bruke banen. Men hele familien sykler mye, så den tunnelen gleder vi oss til å prøve, sier Merete.

Gang- og sykkeltunnelen vil åpne i løpet av våren 2023, mens Bybanen altså settes i drift den 21. november i år.

Ber folk se seg for

Frem til den dagen vi det foregå testkjøring stadig oftere, og i stadig større fart.

Det blir satt trafikkvakter langs sporet under testkjøringen, og fra september blir det lysregulering.

Kommunikasjonsleder Ronny Turøy i Bybanen utbygging ber folk om å være ekstra observante.

– Spesielt på Mindemyren er det mange kryssinger av sporet, av både syklister, fotgjengere og biler. Vi ber folk være oppmerksomme når de krysser sporet, og respektere trafikkvaktene og lysreguleringene, sier han.