Nå åpner Bybanen til Fyllingsdalen!

Gå ta banen, nå skjer det! Fredag 18. november er det offisiell overlevering med markering og taler. Søndag 20. november er det gratis førpremiere for familier og alle andre som har lyst til å prøvekjøre Bybanen. Og mandag 21. november åpner Bybanen til Fyllingsdalen med full drift.

Lyst til å være med? Slik blir programmet for den tredelte åpningen av Bybanens linje 2 til Fyllingsdalen. 

Fredag 18. november: Offisiell overlevering

Den 18. november er det offisiell overlevering av Bybanens linje 2. 

Kl. 11.00: Markering og taler på Kaigaten holdeplass i Bergen sentrum (ved Gulating lagmannsrett).

Kl 12.45: Markering og taler på Fyllingsdalen terminal ved Oasen.

Søndag 20. november: Gratis prøvekjøring og familiedag 

Kl. 10–18: Førpremiere på Bybanen til Fyllingsdalen, med gratis prøvekjøring hele dagen. Ta med hele familien og se hvor fint det har blitt!

Noe av det som skjer (oppdatert 19.11):

Underjordisk mannskor: Mannskoret Laudes, med studenter fra Medisinsk fakultet ved UiB, underholder på Haukeland sjukehus haldeplass, 30 meter under bakken. 

Fyllingsdalen FK feirer opprykket: Fyllingsdalens kvinnelag i fotball har rykket opp i første divisjon. På søndagen tar de med seg pokalen på Bybanen og feirer med hele Bergen. Start ca. kl. 12 på Fyllingsdalen terminal. 

Sirkus og sirkusskole: Fyllingsdalen teaters egen sirkustropp, Cirkus Balance opptrer langs hele bybanetraseen: 

Ca kl. 10 har de sirkusforestilling i Kaigaten Fra 11–13 har de pop-up sirkus på ulike holdeplasser langs bybanetraseen. Ca. kl. 14 har de show  på Fyllingsdalen terminal ved Oasen og 14.30–15.30 har de en mini-sirkusskole samme sted. 

Lag din egen bybane-modell: Inne på Bergen hovedbibliotek (ved Nonneseter holdeplass) kan du ta med familien og lage din egen bybane-modell i papir. Hvem skal få sitte på? Med kunstner Kanyawee Smestad. Sted: Bærekraftslabben. Tid 13–15.  

Høytlesing om bord: Det blir høytlesing med Fyllingsdalen bibliotek underveis på banen

Bybanedans: Dansere fra Step in dansestudio danser om bord på Bybanen

Opplev tubajuba: Underveis dukker Bergen tubakvartett opp med låter for både store og små. Kanskje kommer «Kanskje kommer kongen»?

Se kanalen komme til syne igjen: På Mindemyren kan du høre mer fra Bergen vann og Bymiljøetaten om hvordan hele området fornyes med vann, grøntområder og nye boliger.

Det blir stand i garasjen til Posten, rett ved bybanestoppet. Her får du servert vafler, jus og kaffe, og du kan grille marshmallows på bål. Det blir også kreativt verksted hvor man kan bygge eller tegne dine forslag til hvordan den nye Mindebyen skal se ut. Les mer her

Opplev Bergens første underjordiske holdeplass: 30 meter under jorden ligger Haukeland sjukehus holdeplass. Det er innganger både fra Haukeland og Haraldsplass, og en vakker stjernehimmel i mosaikk på perrongen.

Mosaikkunstverket som pryder perrongen på Haukeland holdeplass er laget av Inger Johanne Rasmussen. Foto: Morten Wanvik/Vestland fylkeskommune.

Ni holdeplasser

Du kan hoppe på og av på alle holdeplassene: Kaigaten, Nonneseter, Bystasjonen, Fløen, Haukeland sjukehus, Kronstad, Mindemyren, Kristianborg og Fyllingsdalen terminal.

Linje 2 til Fyllingsdalen er altså gratis 20. november. På Bybanens linje 1 og på bussene betaler du vanlig takst, men som vanlig i helgene får du da med deg inntil fire barn under 18 år gratis.

Slik er traseen for Bybanens linje 2 mellom Bergen sentrum og Fyllingsdalen. Illustrasjon: Skyss/©Mapbox ©OpenStreetMap

Mandag 21. november: Bybanen til Fyllingsdalen åpner ​

Mandag 21. november åpner Bybanens linje 2 for ordinær drift. Første avgang blir kl. 05.46 (fra Fyllingsdalen) og kl. 05.59 (fra Sentrum).

Skyss tilpasser en del busslinjer til bybanen, men busslinjene mellom Fyllingsdalen og sentrum er ikke endret. Les mer på skyss.no.

Knytter bydelene sammen

Miljøløftet er samarbeidet mellom stat, fylke og fem kommuner om å få ned personbiltrafikken i bergensområdet. Bybanen er det største prosjektet i Miljøløftet, og det viktigste grepet for å få ned personbiltrafikken og skape en grønnere og triveligere by.

Med Bybanens linje 2 får vi en helt ny kommunikasjonsåre mellom Bergens bydeler. Den gir mer forutsigbarhet, større kapasitet, enklere reisevei og binder alle bergensere tettere sammen.