kvinnelig helsefagarbeider på elsykkel vinker mot kamera kvinnelig helsefagarbeider på elsykkel vinker mot kamera

Sykkelpleiere

Skal vi tro Sarah Triki (24) og Grete Hjørnevik (65), er det ingen grunn til ikke å sykle på jobb i Bergen. Helsefagarbeiderne bruker elsykkel i jobben i hjemmesykepleien og mener sykkelen gjør arbeidsdagen bedre.

Det regner og blåser når vi møter Sarah og Grete utenfor Grieghallen, men de to damene lar seg ikke stoppe av været. Så lenge det ikke snør, vel å merke. De er kledd i heldekkende regntøy, og syklene er utrustet med vanntette bager for nødvendig jobbutstyr.

To helsefagarbeidere på elsykkel
Foto: Håvard Kleppa

Sentrum hjemmesykepleie har kjøpt inn elsykler som ansatte kan bruke i tjenesten, i tillegg til de vanlige syklene de også bruker. Med sykkelen bruker sykepleierne mindre tid enn om de skulle dekket de samme områdene til fots eller med bil. – Med bilen må vi stå i kø, finne parkering i trange gater og smug, eller føreren må stå utenfor og vente. Bussen tar heller ikke noe kortere tid. Det er mye lettere å sykle, sier Sarah.

Batteriene på elsyklene holder en hel dag opp og ned bakkene i Kalfaret, som er området Sarah og Grete jobber i. Er det altfor langt og bratt oppover, tar damene med seg sykkelen på bussen, og sykler rundt i området der pasientene bor. Når arbeidsdagen er over, har de uansett unnagjort treningen. – Jeg er ikke i storform, men holder meg mye mer i bevegelse enn jeg ellers ville gjort, sier Grete.

Det er ikke bare mosjonen som er godt for kroppen. – Hvis man har en syvtimers vakt og tråkker på asfalt hele vakten, har det sine konsekvenser. På sykkelen avlaster man kroppen og slipper slitasjeskader, sier Sarah.

kvinnelig helsefagarbeider på elsykkel vinker mot kamera
Foto: Håvard Kleppa

De to sykepleierne synes at flere burde trosse været og byens kuperte terreng, og bruke sykkel i jobben. – Det er lett å sykle oppover med elsykkel, vi bergensere er vant til å kle oss etter været, og det er så mange fordeler med å sykle.

Kjersti Vindheim, enhetsleder i Sentrum hjemmesykepleie, sier gode samarbeidsavtaler for kjøp og vedlikehold har gjort det lettere å bruke sykler i tjenesten. Hun ønsker å utvikle tilbudet til de ansatte i fremtiden. – Elsyklene gjør at pleierne kan bevege seg over større avstander, uten at de kommer frem til brukerne svette og slitne. På sikt ønsker vi oss mer tilbehør, som for eksempel regntøy, som kan følge med syklene. Det er nødvendig for syklister i vår by.

Les mer om